LAPONIA RETREAT YOGA & VANDRING I FJÄLLEN

English 

Vi bjuder in till en vecka av ren naturvila

Välkommen att vandra längs Kungsleden, genom ett unikt varierat landskap långt bortom digitala medier och vardagsbrus, in i hjärtat av världsarvet Laponia. Upplev fjällbjörksklädda dalar, kalfjällsvidder och hisnande utsikt från dramatiska Skierfe, en helig klippa med 700 meter vertikalt fall ner mot Rapadeltats turkosa vatten.

Att vandra är lika uråldrigt

som människan själv och en del av vårt arv, kroppen minns. Att vandra i medveten närvaro renar oss och är ett av de mest självklara sätten att stärka kroppen. Vi vandrar med packning på 10-12 kg, mellan 10-20 km/dag i medeltuff terräng.

Vi yogar ute på fjället

vilket fördjupar kontakten med oss själva och naturen. Vidderna inspirerar och ger en frihetskänsla och nu-närvaro där vardagens krav och tempo känns avlägsna. Genom hatha yoga stärker vi upp och skapar vitalitet och utrymme i kroppen och sinnet. Yoga, qigong och andningsövningar utförs på morgonen för att sätta en intention för dagen och förbereda kroppen för vandringen. Under dagen gör vi yogapauser anpassade efter vädret, platsen och Er, för att få tillgång till mer energi och mjuka upp kroppen. Kvällstid gör vi avslappningsövningar och meditation för att främja återhämtning och djupsömn, så vi fulla av kraft kan möta nästa vandringsdag.

Sarek är en av nationalparkerna i världsarvet Laponia

Samerna, Sveriges ursprungsbefolkning, har levt i området i tusentals år. Som nomader har de följt sina renar över fjället och deras kultur präglas av respekt för naturen. Vi besökare lånar platsen av dem och lämnar fjället utan spår efter oss.

Det enkla livet – hugg ved och bär vatten

På fjället bor vi i rustika mysiga fjällstugor, utan elektricitet och rinnande vatten. Vi delar flerbäddsrum med bekväma sängar, kuddar och filtar. I Aktse och Saltoluokta finns lyxen med vedeldad bastu med utsikt över fjällen. Vi hugger ved och bär in vatten själva. Maten är väl genomtänkt, närande och god, framförallt vegansk samt ekologisk så långt det går. Utifrån Era önskemål kan det bjudas på lokala delikatesser som tex. kok-kaffe och samiskt bröd.

Dina guider

Petra Kalla, Leg. Fysioterapeut och IAYT-certifierad Yogaterapeut, uppväxt i Gällivare, samarbetar med erfarna fjällguiden Mirja Andersson från Laponia Adventures Sweden som kommer guida oss säkert genom den storslagna national parken.

 

 

DAGSPROGRAM

(F = frukost, L = Lunch, M = Middag)

Klicka för att se detaljerad karta

Klicka för att se detaljerad karta

Dag 1 Jokkmokk (M)

Vi träffas senast kl. 13:00 på Jokkmokks Vandrarhem där du delar rum med andra deltagare. Jokkmokk är en liten stad strax norr om polcirkeln med en stark samisk kultur. Under dagen får vi en guidad tur på Ájtte – fjäll och samemuseum samt en yogaklass. På kvällen samlas vi för att laga och äta middag tillsammans. Er guide kommer också informera er om den kommande veckan.

DAG 2 Jokkmokk – Aktse (F,L,M)

Efter morgonyoga och frukost packar vi bussen och kör västerut till Sitoälvsbron varifrån vår vandring börjar. Leden tar oss västerut blir stigen allt smalare och spetsiga toppar börjar synas i horisonten. Dagens vandring slutar i Aktsestugan där vi äter middag och sover den första natten. Möjlighet till bastu finns.

Avstånd: 15 km

Höjdskillnad: nära noll

DAG 3 Dagstur till Skierfe (F,L,M)

Vi tar oss uppför bergssidan bakom stugan mot Skierfe, en klippa som i samisk tradition betraktats som helig. Från toppen kan vi överblicka det slingrande Rapadeltat. Vi hoppas på bra väder för att njuta av yoga och meditation på toppen. Efterlängtad bastu och middag väntar väl hemma i stugan. 

Avstånd: 18 km

Höjdskillnad: 600 m -600 m

DAG 4 Aktse – Sitojaure (F,L,M)

Vi följer Kungsleden upp genom den glesa björkskogen till det öppna landskapet ovanför trädgränsen. Vi stannar till och njuter av utsikten, yoga och meditation innan vi fortsätter ner till Sitojaure. En båt tar oss över till Sitojaurestugorna på andra sidan sjön.

Avstånd: 9 km

Höjdskillnad: 400 m -250 m

DAG 5 Tid för vila och reflektion i Sitojaure (F,L,M)

Vi stannar en dag i Sitojaure och tar oss tid att slappna av och reflektera. Läsa en bok, sov en stund, ät god mat, dela erfarenheter med varandra. Vi njuter av naturens helande kraft, yoga och meditation vid sjön. Möjlighet till dagsturer finns.

DAG 6 Sitojaure – Saltoluokta (F,L,M)

Vår sista vandringsdag tar oss norrut genom ett bred u-dal som delar de höga bergen i väster från Ultevis böljande kullar i öster. På Saltoluokta fjällstation njuter vi av dusch och bastu följt av en tre-rätters middag i restaurangen. 

Avstånd: 20 km

Höjdskillnad: + 100 / -300

DAG 7 Avresedag  (F,L,M)

Vi börjar dagen med yoga och meditation innan vi äter frukostbuffé i restaurangen. En båt tar oss över sjön till Kebnats där du kan ta bussen till Gällivare.

I PRISET INGÅR

 • Helpension: all mat från middag ankomstdag till frukost avresedag ink. 3-rätters middag och frukostbuffé på Saltoluokta fjällstation.
 • Boende 4 nätter i flerbäddsrum i fjällstuga och 2 nätter i flerbäddsrum på vandrarhem/fjällstation
 • Guidad visning på Ajtte Fjäll och Samemuseum med fokus på den samiska andliga traditionen.
 • Professionell guide som känner området och naturen väl
 • Daglig yoga, qigong och meditation
 • Säkerhetsutrustning 
 • Lokala transporter
 • Extra bagage/väskor körs ut från Jokkmokk till Saltoluokta
 • Bastu i Aktse och Saltoluokta med utsikt över vidderna
Tillval
 • Möjlighet att bli hämtad (innan kl 10:00 ankomst dag) och lämnad (tidigast kl 16:00) avresedag vid Gällivare eller Luleå flygplats, 1500 kr tur-och-retur.
 • Uppgradera till enkelrum i Saltoluokta 315-640 kr.
I priset ingår ej
 • Transport till Jokkmokk och hem från Kebnats

Packlista

ÖVERSIKT & BOKNING

 

NÄR: 19-25 augusti 2018 (turen är totalt 7 dagar med ankomst och avresa)
VAR: Jokkmokk till Saltoluokta (karta)
PRIS: 14’995 kr
MAX ANTAL DELTAGARE: 12


Reservation
Allmänna vilkor och betalningsinformation
Speciella regler gällande avbokning

Har du frågor, maila eller ring 073 058 29 29.

Namaste.