LAPONIA YOGA HIKE 2020

English 

VID FOTEN AV ÁHKKÁ: FJÄLLETS DROTTNING

FRAMFLYTTAT TILL 2021 PGA COVID-19

En vecka av ren naturvila i världsarvet Laponia

Välkommen att vandra och yoga i ett unikt varierat landskap där Sareks höga topparna möter de böljande fjällslätterna i Padjelanta nationalpark. Långt bortom digitala medier och vardagsbrus, in i hjärtat av världsarvet Laponia.  

En av våra deltagare från 2019 som ”naturvilar”.
Att vandra är lika uråldrigt

som människan själv och en del av vårt arv, kroppen minns. Att vandra i medveten närvaro renar sinnet och är ett av de mest självklara sätten att stärka kroppen. Vi vandrar med packning på 10-12 kg, mellan 10-20 km/dag i medeltuff terräng. Kontakta oss om du har några frågor angående din fysiska förmåga eller erfarenhetsnivå.

Vi yogar ute på fjället

vilket fördjupar kontakten med oss själva och naturen. Vidderna inspirerar och ger en frihetskänsla och nu-närvaro där vardagens krav och tempo känns avlägsna. Yogan anpassas efter er, med främsta syfte att främja återhämtning. På morgonen sätter vi en intention/ett tema för dagen och yogar för att förbereda kroppen för vandringen. Under dagen gör vi yoga/meditationspauser anpassade efter vädret, platsen och Er, för att få tillgång till mer energi och mjuka upp kroppen. Vissa kvällar gör vi avslappningsövningar och meditation för att främja återhämtning och djupsömn, så vi fulla av kraft kan möta nästa vandringsdag.

Padjelanta  – en vidsträckt blomstrande fjälläng

Samerna, Sveriges ursprungsbefolkning, har levt i området i tusentals år. Som nomader har de följt sina renar över fjället och deras kultur präglas av respekt för naturen. Vi besökare lånar platsen av dem och lämnar fjället utan spår efter oss.

Det enkla livet – hugg ved och bär vatten

På fjället bor vi i rustika mysiga fjällstugor, utan elektricitet och rinnande vatten. Vi delar flerbäddsrum med bekväma sängar, kuddar och filtar. Vi hugger ved och bär in vatten själva. Maten är väl genomtänkt, närande och god, framförallt vegansk samt ekologisk så långt det går. Utifrån Era önskemål kan det bjudas på lokala delikatesser som tex. kok-kaffe och samiskt bröd. På den avslutande natten i Saltoluokta fjällstation finns lyxen med vedeldad bastu med utsikt över fjällen. 

Dina guider

Petra Kalla, Leg. Fysioterapeut och IAYT-certifierad Yogaterapeut, uppväxt i Gällivare, samarbetar med erfarna fjällguiden Mirja Andersson från Laponia Adventures Sweden som kommer guida oss säkert genom den storslagna national parken. Vi samarbetar med lokala guider som har goda kunskaper om kulturen och historien i Laponia. De är alla certifierade guider som är utbildade i vildmarksanpassad förstahjälpen eller lever upp till samma standard eller högre.

 

DAGSPROGRAM

KLICKA HÄR FÖR ATT SE DETALJERAD KARTA

Inkluderade måltider markerade med F=frukost, L=lunch och M=middag

DAG 1 ANKOMST RITSEM  ÁHKKÁ (M)

Vi träffas i Gällivare vid tågstationen och går igenom all er packning. Sedan tar vi minimuss till Ritsem, ett litet samhälle i slutet av en slingrande fjällväg. Därifrån tar vi båten över sjön Áhkkájávrre. Efter den ca 45 minuter långa båtfärden vandrar vi de sista kilometrarna till Áhkkástugorna som ligger vid foten av fjället Áhkká. Vi äter middag tillsammans och beroende på vädret så avslutar vi dagen med yoga antingen utanför stugan eller inomhus.

Vandringsavstånd 2 km, höjdskillnad upp/ner ca 0 m, beräknad vandringstid 30 min.

Vi kan ordna med transport från flygplatsen i Luleå. Hämtning senast 8.00.

DAG 2 ÁHKKÁ – KISURIS (F,L,M)

Vi börjar dagen med en uppfriskande yogaklass innan vi äter frukost i stugan. Dagens vandring tar oss över bron vid den dånande älven Vuojatädno och fortsätter genom en gles fjällbjörkskog vid foten av det mäktiga fjällmassivet Áhkká. Leden tar oss förbi treparksmötet, där Sveriges tre största nationalparker möts, och fortsätter fram till Kisurisstugorna. Vi äter middag tillsammans och avslutar dagen med en yoga för att ge eventuellt ömma muskler lite uppmärksamhet.

Vandringsavstånd 14 km, höjdskillnad upp/ner +250/-100, beräknad vandringstid 6h.

DAG 3 KISURIS – KUTJAURE (F,L,M)

På morgonen yogar vi och gör en dagstur från stugan innan vi fortsätter ner till sjön Kutjaure. En båt tar oss över sjön till samevistet på andra sidan där vi äter middag tillagad över öppen eld. Vi hoppas på bra väder för att kunna yoga utomhus, kanske på toppen av ett fjäll.

Vandringsavstånd 5-15 km, beräknad vandringstid 6h.

DAG 4 DAGSTUR KUTJAURE (F,L,M)

Vi börjar dagen med yoga innan vi äter frukost och gör upp en plan för dagen. Inte långt bort från stugan ligger ett imponerande vattenfall och om vi väljer att fortsätta längre så kommer vi upp på ett fjäll varifrån man kan see långt in över Padjelanta och Sarek nationalparker. Vi njuter av utsikten och av yoga och meditation innan vi tar oss tillbaka ner till samevistet för en välförtjänt bastu.

Vandringsavstånd 5-15 km, beräknad vandringstid 6h.

DAG 5 KUTJAURE – VAISALUOKTA (F,L,M)

Vår sista vandringsdag tar oss nordost genom en bred U-formad dal. Om vädret tillåter har vi yoga uppe på fjället innan vi fortsätter ner till Vaisaluokta där vi övernattar. Vi passerar ett sameviste och besöker deras kyrka som är byggd på traditionellt vis med material från området.

Vandringsavstånd 18 km, höjdskillnad upp/ner +250/-350 m, beräknad vandringstid 8h.

DAG 6 VAISALUOKTA – SALTOLUOKTA (F,L,M)

Innan vi lämnar Vaisaluokta yogar och mediterar vi nere vid sjön. En båt tar oss över Áhkájávrre tillbaka till Ritsem varifrån vi fortsätter med buss till Saltoluokta fjällstation. Vi ger både kroppen och knoppen tid att hitta tillbaka till det civilisationen. I Saltoluokta gör vi en kortare vandring innan vi njuter av en varm dusch och bastu följt av en tre-rätters middag i restaurangen.

Vandringsavstånd 1-2 km, höjdskillnad upp/ner nära 0 m, beräknad vandringstid 1h.

DAG 7 AVRESA SALTOLUOKTA (F)

Vi börjar dagen med yoga på morgon. Efter att ha avslutat den ekologiska frukosten i restaurangen på Saltoluokta fjällstuga, är det dags att säga farväl och önska dig en trevlig resa hemåt. En båt tar dig över sjön Langas, därifrån fortsätter vi men biltransport till Gällivare.

Vi kan ordna med transport till flygplatsen i Luleå. Lämning tidigast 16.00

I PRISET INGÅR

  • Lokala engelsk och svensktalande guider
  • Logi 5 nätter i fjällstuga
  • Logi 1 nätter på vandrarhem inklusive lakan och handduk
  • Alla måltider och snacks inklusive 3-rätters middag på Saltoluokta
  • Båt- och busstransport
  • Säkerhetsutrustning
  • Förvaring av bagage
Tillval
  • Transport till och från flygplatsen i Luleå: 1500 kr t.o.r.
  • Uppgradering till eget rum på Saltoluokta: 315-640 kr
Väder

En normal dag bjuder på temperaturer från 5-20 grader. Temperaturen i juli kan falla ner till 5 grader med starka vindar och mycket regn. Det kan vara en del mygg men normalt sett kommer de något senare.

Allergier

Vänligen meddela oss i samband med bokning om du har några allergier.

Försäkringar

Vi rekommenderar att du ser över dina försäkringar så att de gäller för aktiviteter som denna.

Reservationer

Vi kan behöva anpassa rutten och programmet efter rennäringens förutsättning samt aktuella väderförhållanden.

ÖVERSIKT & BOKNING

 

NÄR: TO BE ANNOUNCED 2021
VAR: Gällivare 09:00 till Gällivare 12:00
PRIS: 16’950 kr
ANTAL DELTAGARE: 6-12

BOKNINGSVILLKOR – läs här
PACKLISTA – läs här

Har du frågor, maila eller ring 073 058 29 29.